OUXI V8 Fatbike Illegaal Verklaard Door EU: APRUM het Betrouwbare en Legale Alternatief

OUXI V8 Fatbike Illegaal Verklaard Door EU: APRUM het Betrouwbare en Legale Alternatief

Van 22/09 is de populaire OUXI V8 fatbike door de EU illegaal verklaard vanwege ernstige veiligheidsrisico’s en overtreding van wetgeving. Dit model voldoet niet aan de essentiële eisen voor elektrische fietsen (UNI EN 15194), waardoor het gebruik ervan op openbare wegen een groot gevaar vormt. In dit artikel leggen we uit waarom de OUXI V8 fatbike als illegaal is aangemerkt.

De OUXI V8 fatbike wordt aangedreven door een motor van 750-1000W met een te hoog vermogen en overschrijdt vaak de maximale snelheid van 25 km/u  (met deze fiets rijden mensen tot 50 km/h) die volgens de Europese regelgeving is toegestaan voor elektrische fietsen. Handig om te weten: Zelfs wanneer deze niet de snelheid van 25 km/u overschrijd is een motorvermogen van 750w niet toegestaan en dus illegaal. 

 

De EU heeft strikte regels opgesteld om ervoor te zorgen dat elektrische fietsen veilig kunnen worden gebruikt. De OUXI V8 voldoet niet aan deze regels, wat heeft geleid tot de beslissing om het model als illegaal te bestempelen. Gebruikers riskeren niet alleen hoge boetes en inbeslagname van de fiets, maar ook hun eigen veiligheid en die van anderen.

Welke specificaties zijn er voor een legale elektrische fiets EPAC (Electrically Power Assisted Cycle)?

  • Uitgerust met een elektrische hulpmotor met een max. continu nominaal vermogen van 250 W.
  • De motor wordt uitgeschakeld wanneer de fietser stopt met trappen.
  • De motor wordt anders geleidelijk verminderd en uiteindelijk uitgeschakeld voordat hij 25 km/u bereikt.
  • De hulpfunctie of Walk Assist van de motor houdt in dat het voertuig niet alleen door de motor mag worden voortgestuwd, zonder te trappen (met uitzondering van de loophulp tot 6 km/u).
  • De motor ondersteunt alleen zolang de fietser continu trapt.

Waarom de NIEF APRUM  het juiste en legaal alternatief is

In tegenstelling tot de OUXI V8 voldoet de NIEF APRUM en APRUM MAGIS PLUS volledig aan de Europese veiligheids- en wetgevingsnormen. De NIEF APRUM is voorzien van een motor met een vermogen tot 250W, wat voldoet aan de wettelijke eisen. De maximaal snelheid is 25 km/h . Dit zorgt ervoor dat je legaal op de openbare weg kunt rijden zonder risico op boetes of andere juridische problemen.

De Aprum en Aprum Magis zijn ook opvouwbare, die extra comfort en praktische zijn voor transport en fietsvakanties.

Klik hier voor meer informatie over de NIEF APRUM opvouwbare fietsen: https://www.niefactory.nl/collections/aprum-vouwfiets

Back to blog